Lasek behandeling
Lasek staat voor Laser Assisted Epithelial Keratomileusis. Bij deze ooglaserbehandeling wordt de bovenste laag van het hoornvlies losgeweekt met alcohol. De Lasek methode vermindert de kans op complicaties die kunnen optreden met een flap of wanneer het hoornvlies te dun is te verminderen. Deze behandeling is speciaal geschikt voor mensen die niet in aanmerking komen voor de Intralasik methode of een verhoogd risico lopen op oogletsel.
Over de Lasek laserbehandeling
Lasek zelf is een variant op de PRK methode, een van de eerste ooglasermethoden die werd toegepast. Bij Lasek wordt het epitheel (buitenste laag van het oog) behouden. Een verdunde oplossing van alcohol wordt aangebracht om de het hoornvlies (epitheel) flapje los te weken. De oogarts vouwt vervolgens voorzichtig de flap terug en gebruikt de excimerlaser om het hoornvlies opnieuw in te stellen. Zodra de laserbehandeling is voltooid, wordt de epitheliale flap terug op het oog geplaatst. Daarna wordt de epitheelflap terug op zijn plaats gebracht, onder een beschermende lens.
Wat is Lasek?
Voor bijziendheid wordt het hoornvlies vlakker gemaakt, zodat het licht zich op het netvlies kan richten in plaats van ervoor. Bij verziendheid wordt het hoornvlies steiler gemaakt, waardoor het licht zich op het netvlies concentreert in plaats op van een punt erachter. Bij astigmatisme (cilinderafwijking) wordt het hoornvlies sferisch gemaakt om ervoor te zorgen dat het licht zich op één punt op het netvlies concentreert in plaats van op veel andere.
Het verschil tussen Lasek en Trans PRK
Het verschil tussen TransPRK en Lasek is dat bij Lasek het buitenste laagje tijdens de behandeling niet word verwijderd. In plaats daarvan wordt dit bovenste laagje van het hoornvlies (epitheel) losgeweekt met alcohol en tijdens de behandeling opzij geschoven. Na de behandeling wordt dit laagje weer teruggeschoven en van een beschermende lens voorzien.
Deze behandeling wordt veelal uitgevoerd bij mensen met:
Veiligheid Lasek ooglaserbehandeling
Een Lasek behandeling is zeer veilig. Dergelijke behandelingen worden al tientallen jaren succesvol uitgevoerd. Geen enkele medische behandeling is echter geheel zonder risico’s. Ooglaseren kent enkele specifieke risico’s, zo ook de Lasek methode. De meeste risico’s hebben echter betrekking op tijdelijke effecten, die hiervoor al bij de nadelen benoemd zijn. Dat je permanente zichtbeschadiging oploopt is gelukkig niet mogelijk. Je kan niet blind of slechtziend worden van een Lasek behandeling.
Wat kost een Lasek ooglaserbehandeling?
Kijk op de tarievenpagina voor het actuele tarief van een Lasek ooglaserbehandeling bij het Nationaal Oogcentrum.
Houd je bij het kiezen van een behandeling en ooglaserkliniek rekening met de eventuele ooglaser vergoeding van je zorgverzekeraar. Sommige verzekeraars vergoeden (een deel van) de kosten van ooglaseren met de Lasek methode vanuit de basiszorg terwijl de meeste verzekeraars ook aanvullende dekking aanbieden hiervoor. Meer informatie over vergoedingen door verzekeraars vind je hier.
Veelgestelde vragen over de Lasek ooglaser behandeling
Wat is het verschil tussen Lasek en Lasik?
Het verschil tussen Lasek en Lasik is de techniek die wordt ingezet. Bij de Lasik methode wordt een hoornvliesflapje gemaakt. Bij de Lasek ooglaserbehandeling wordt het bovenste laagje van het hoornvlies losgemaakt met alcohol en opzij geschoven.
Doet Lasek pijn?
Na de behandeling kan je gedurende een dag of drie een onaangenaam en pijnlijk gevoel in je ogen ervaren en last hebben van (fel) licht. Je krijgt oogdruppels van ons mee en we adviseren je om direct na de behandeling en de dagen erna een goede zonnebril zonder sterkte te dragen.
Voor wie is Lasek geschikt?
De Lasek-ooglaserbehandeling is meestal geschikt voor mensen met een dun hoornvlies, een lage sterkte, droge ogen of een verhoogd risico op oogletsel.
Is de Lasek ooglaserbehandeling veilig?
De Lasek methode wordt al tientallen jaren met succes toegepast en wordt wereldwijd als veilig beschouwd. Desondanks blijft het een medische ingreep en is dus nooit helemaal zonder risico. Complicaties en risico’s van een ooglaserbehandeling betreffen vaak tijdelijke effecten, zoals een wazig zicht en geïrriteerde ogen. Van permanente zichtbeschadiging is geen sprake. Lasek ooglaserbehandelingen lijden niet tot slechtziendheid en/of volledige blindheid.
Ben ik geschikt voor de Lasek ooglaserbehandeling?
Je geschiktheid wordt bekeken en beoordeeld door een ervaren oogarts. Ooglaserbehandelingen worden toegepast als je minimaal een aantal maanden een stabiele brilsterkte heeft. De Lasek methode kan worden toegepast bij mensen die een relatief dun hoornvlies hebben, bij droge ogen, bij een lage sterkte en/of bij een verhoogde kans op oogletsel.