Vaak zien wij patiënten met een cilinderafwijking die denken dat ze geen laserbehandeling kunnen ondergaan. Deze misvatting komt voort uit de beginjaren van dergelijke behandelingen – terwijl laseren al jaren astigmatisme kan corrigeren.
Wat veroorzaakt astigmatisme?
Astigmatisme is een brekingsfout die wordt veroorzaakt door een dubbele kromming van de voorkant van het oog (het hoornvlies). Een normaal oog is rond als een bal. Deze vorm laat licht binnen als een enkele straal en focust op één punt op het lichtgevoelige weefsel aan de achterkant van het oog (de retina), wat een helder beeld oplevert.
Wanneer iemand astigmatisme heeft, heeft hun oog meer de vorm van een rugbybal. Deze vorm zorgt ervoor dat het licht op twee punten in het oog komt, dus het focust zich niet op één punt op het netvlies. Het resultaat is wazig of vaag zicht. Astigmatisme gaat vaak gepaard met verziendheid of bijziendheid.
Astigmatisme is erg gebruikelijk – in feite hebben de meeste mensen enige mate van astigmatisme. Voor de meerderheid van de mensen veroorzaakt mild astigmatisme geen significante zichtwijzigingen en hoeft daarom niet te worden gecorrigeerd. Wanneer astigmatisme echter wazig of vervormd zicht veroorzaakt, is correctie noodzakelijk.
Hoe weet ik of ik astigmatisme heb?
Het belangrijkste symptoom van astigmatisme is wazig zicht op alle afstanden. Je kan ook last krijgen van hoofdpijn, loensen, vermoeidheid na het lezen en algehele vermoeidheid van de ogen. Een optometrist kan astigmatisme diagnosticeren tijdens een routine oogonderzoek.
Hoe kan astigmatisme worden gecorrigeerd?
Er zijn drie opties om astigmatisme te corrigeren: een bril, contactlenzen of een ooglaserbehandeling.
Een bril of contactlenzen kunnen astigmatisme corrigeren (samen met bijziendheid of kortzichtigheid, indien nodig). Als alternatief kan laseren het astigmatisme corrigeren en u een helder zicht geven. De vier laserzicht correctie procedures die wij aanbieden bij het Nationaal Oogcentrum – CLEAR, LASEK, TransPRK en Intralase (Femtosecond) – kunnen allemaal worden gebruikt om een cilinder te corrigeren. Als je ook verziend of bijziend bent, kan dit meestal tegelijkertijd worden gecorrigeerd.
Hoe wordt astigmatisme precies gecorrigeerd?
Tijdens de laserbehandeling voor een cilinder wordt een laser gebruikt om een kleine hoeveelheid hoornvliesweefsel te verwijderen om de kromming van de voorzijde van het oog te corrigeren. Met andere woorden, de vorm van het oog meer als een voetbal en minder als een rugbybal. Hierdoor kan het licht nu op één punt scherpstellen op het netvlies, waardoor je een helder zicht krijgt.
Kan iedereen met astigmatisme laseren?
De meeste mensen met astigmatisme die aan de basiscriteria voldoen, kunnen zich laten laseren. In sommige gevallen is de brekingsfout (zichtafwijking) van een persoon te hoog of te onregelmatig. Na een uitgebreid onderzoek zal de oogarts je vertellen of je astigmatisme kan worden gecorrigeerd door middel van een laserbehandeling en welke techniek het meest geschikt is voor jou. Dit hangt af van de gezondheid en dikte van je hoornvlies, evenals van je leefstijl factoren.
Patiënten met astigmatisme die ouder zijn dan 55 kunnen beter geschikt zijn voor lensimplantaten dan voor laseren. Tijdens lens vervanging wordt de natuurlijke lens van het oog verwijderd en vervangen door een kunstlens. Toric-lenzen zijn een soort vervangende lens die astigmatisme kan corrigeren.
Is een zichtcorrectie voor astigmatisme veilig?
Miljoenen mensen met astigmatisme hebben lasercorrectie ondergaan en uit onderzoeken is gebleken dat CLEAR, LASEK, TransPRK en Intralase (Femtosecond) efficiënte procedures zijn met laag risico voor mensen met dit type brekingsfout. Doorgaande verbeteringen in de technologie die we gebruiken voor laseren, verminderen de kans op bijwerkingen en andere complicaties.
Lees hier meer over de veiligheid van ooglaseren.
Maak een afspraak en kom erachter of je in aanmerking komt voor laserbehandeling
Om erachter te komen of je geschikt bent voor een laserbehandeling, is de volgende stap om een consult te boeken om te zien of je voldoet aan de geschiktheidscriteria. Neem contact met ons op voor een gratis vooronderzoek.