Al worden laserbehandelingen al meer dan 20 jaar probleemloos uitgevoerd, toch zijn er veel mensen die het idee van deze procedure best beangstigend vinden. Een aantal van onze patiënten geeft aan vooral bezorgd te zijn over het feit dat ze de hele procedure wakker blijven, uit angst dat dit tot pijn en ongemak zal leiden. In feite duurt de behandeling ongeveer 10 tot 20 minuten en is het een van de veiligste medisch verkozen procedures ter wereld.
Als je kiest voor een ervaren chirurg en een gerenommeerde kliniek, moet er tijdens de operatie geen pijn zijn. Afhankelijk van het type procedure en de algemene gezondheid van jouw oog, kan je wat mild, kortdurend ongemak ervaren terwijl je herstelt. De meeste patiënten zijn gerustgesteld zodra ze de feiten kennen, dus wellicht is dit overzicht handig voor je.
Wat houdt een laserbehandeling eigenlijk in?
Bij het Nationaal Oogcentrum bieden wij een gratis eerste beoordeling om jouw ooggezondheid te controleren. Als je voldoet aan de voorwaarden, gaan we onderzoeken welke behandeling het meest geschikt is voor jouw ogen, CLEAR, LASEK, IntraLASE of TransPRK.
LASEK
Lasek staat voor Laser Assisted Epithelial Keratomileusis en is een van de meest voorkomende laseroperaties die wereldwijd wordt uitgevoerd, grotendeels vanwege het feit dat deze een korte hersteltijd heeft. LASEK omvat de volgende stappen:
- Voordat je de operatiekamer binnengaat, krijg je verdovende oogdruppels en een mild kalmerend middel – hier komen geen naalden of injecties bij kijken
- Wanneer je naar de operatiekamer bent gebracht en op het chirurgische bed ligt, begint de procedure. Je krijgt alcoholhoudende oogdruppels toegediend om het epitheel (dat is het bovenste laagje van het hoornvlies) iets zachter te maken zodat dit kan worden weggeschoven
- De chirurg zal dan het hoornvlies opnieuw vormen met de excimeerlaser om je zicht te corrigeren – je zou hierbij geen pijn moeten voelen
- Tenslotte wordt dit epitheel weer teruggeschoven en van een beschermende lens voorzien.
Lasek behandelingen worden veelal uitgevoerd bij mensen die niet in aanmerking komen voor een TransPRK behandeling, bijvoorbeeld omdat ze een dun hoornvlies of droge ogen hebben en daarmee een verhoogd risico kennen op oogletsel.
TransPRK
Een Trans PRK behandeling is een van de veiligste lasermethoden die er zijn. Typische risico’s van ooglaseren zijn bij deze behandeling klein of zelfs helemaal afwezig. Er is geen noodzaak voor alcoholische druppels of chirurgische instrumenten en er wordt geen direct contact gemaakt met de ogen. Om deze reden is transPRK ook bekend als ‘no touch’ PRK. TransPRK omvat de volgende stappen:
- Nadat je verdovende oogdruppels en een licht kalmerend middel heeft gekregen, word je naar de operatiekamer gebracht en word je gevraagd om op het chirurgisch bed te liggen – er worden geen naalden of injecties gebruikt
- Een ooglidhouder zal worden gebruikt om je oog tijdens de procedure open te houden – je kunt hiervan een licht ongemak ondervinden maar geen pijn
- Als je eenmaal vertrouwd bent met de ooglidhouder, zal er een laser worden gebruikt om het epitheel te verwijderen en om het blootgestelde hoornvlies in een enkele stap opnieuw vorm te geven – je ogen zullen hierbij verdoofd zijn, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over pijn. Het laseren duurt ongeveer 30 seconden per oog.
- Ten slotte wordt er een therapeutische ‘bandage’ contactlens op de ogen geplaatst, die je ongeveer 4-5 dagen op zijn plaats moet houden om te helpen bij genezing.
Je kunt tijdens de transPRK behandeling een licht ongemak ervaren, maar geen pijn.
Intralase
Intralase is een doorontwikkeling van de Lasik laserbehandeling. Deze behandeling wordt ook wel Intralasik of Femtosecond genoemd. Intralase omvat de volgende stappen:
- Met de Femtosecond Intralase laser wordt er een flapje gemaakt in het midden van het bovenste laagje hoornvlies. Dit flapje wordt omgeslagen, maar blijft aan één kant vastzitten aan het hoorvlies. Dit flapje wordt dus niet met een mes gemaakt (zoals bij de verouderde Lasik methode) maar met een computergestuurde laser.
- Daarna haalt de laser een miniscule hoeveelheid weefsel weg onder het flapje, zo wordt het hoornvlies opnieuw gevormd waardoor je na de behandeling weer scherp niet. De eyetracker volgt hierbij nauwkeurig iedere beweging van het oog en stopt wanneer de beweging te groot is.
- Na de laserbehandeling plaatst de oogarts het flapje weer terug. Nadat het oog is gedroogd zit het flapje goed vast.
- Voordat je weer naar huis gaat, worden je ogen onderzicht door de oogarts. Je krijg instructies over de nazorg (oogdruppels) thuis.
Kunnen lasers oogschade veroorzaken?
De lasers (excimer and femtosecond) die wij gebruiken zijn vóór de procedure voorgeprogrammeerd om te verzekeren dat ze precies worden geleid door jouw specifieke oogmetingen en brekingseisen. Daarnaast meet een infrarood eye-tracker zelfs de kleinste oogbeweging en stelt de laserstraal actief in op de juiste positie. Als gevolg hiervan is de kans op oogschade van de lasers vrijwel nul.
Een andere misvatting is dat laseren je ogen kan verbranden. Gedeeltelijk komt dit waarschijnlijk voort uit vooropgezette ideeën over laserstralen en hun gebruik (met name in films en op tv). Wel produceert de excimerlaser een ‘rokerige’ geur wanneer hij vuurt, wat mensen vaak associëren met warmte en verbranding.
In werkelijkheid gebruikt de excimeerlaser gas om energie te produceren en wordt hij beschouwd als een ‘koele’ laser. Wanneer de laserstraal op het oppervlak van het oog wordt gepulseerd, verdampt deze zeer kleine hoeveelheden hoornvliesweefsel zonder enige warmte of verbranding te veroorzaken. De excimeerlaser is zo nauwkeurig dat hij moleculen kan splitsen, waardoor koolstofatomen in de lucht vrijkomen. Gedurende een paar seconden laten deze koolstofatomen een ‘rokerige’ geur in de lucht achter.
Hoe lang duurt het herstel?
Na de behandeling mag je bijkomen in een aparte privekamer. Daarna volgt meteen de eerste vervolgafspraak met je chirurg. Lees hier meer over onze nazorg.
Omdat elk van de hierboven beschreven procedures jouw ogen op een andere manier beïnvloedt, is het herstel enigszins anders voor LASEK en transPRK.
LASEK herstelperiode
Na LASEK kunnen je ogen prikken of branden gedurende ongeveer 6-12 uur nadat de verdoving is uitgewerkt. Deze sensatie is over het algemeen mild en kan worden beheerd met vrij verkrijgbare pijnstillers zoals paracetamol, als pijnverlichting noodzakelijk is. Voor de meeste mensen voelen hun ogen zich gewoonlijk weer comfortabel de volgende ochtend. Zoals al eerder vermeld, is dit brandende gevoel nooit het gevolg van hitte of oogschade van de lasers.
Hoe lang de herstelperiode precies is, verschilt per persoon. Maar wij adviseren je om de week na de behandeling vrij te nemen. Je zicht kan tot een aantal weken erna nog wisselend blijven.
TransPRK herstelperiode
TransPRK resulteert over het algemeen in enige mate van ongemak en een langere visuele hersteltijd in vergelijking met LASEK. Dit komt omdat de bovenste laag van het hoornvlies is verstoord en het langer duurt om te settelen na de operatie. Over het algemeen verdwijnt dit ongemak in ongeveer 2-3 dagen, als de bovenste laag hoornvliescellen weer is gegroeid.
Om pijn of ongemak na transPRK te behandelen, krijg je u een postoperatief pakket met verdovende druppels, pijnstillers en kalmerende middelen.
Wat zeggen gekwalificeerde beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg?
Met zo veel informatie (en verkeerde informatie) binnen handbereik, kan het moeilijk zijn om de feiten te scheiden van fictie op een medische of chirurgische ingreep. Om deze reden is het uitermate belangrijk informatie te zoeken die wordt verstrekt of goedgekeurd door een gekwalificeerde beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg, in dit geval een oogarts. In tegenstelling tot de negatieve verhalen die je mogelijk online tegenkomt, zijn veel van onze patiënten eigenlijk verrast dat een laserbehandeling aanzienlijk minder ingrijpend is dan ze hadden verwacht.
Om de belangrijkste feiten samen te vatten, is het belangrijk om te onthouden dat ooglaseren een mesloze procedure is die wordt uitgevoerd met nauwkeurig gecontroleerde lasers. Sommige patiënten kunnen tijdens de operatie enig ongemak ervaren, en mogelijk enige milde pijn tijdens herstel, maar nooit warmte of verbranding.
Duizenden klinische studies hebben aangetoond dat laseren zeer veilig en effectief is. En naarmate nieuwe technologie beschikbaar komt, zullen de resultaten voor patiënten alleen maar verbeteren.
Maak nu een afspraak
Het Nationaal Oogcentrum biedt jou een gratis en vrijblijvend vooronderzoek aan. Zo weet je of jouw ogen geschikt zijn voor een laserbehandeling. En tijdens dit vooronderzoek kun je natuurlijk ook al je vragen stellen.