Skip to content

Nieuwe tarieven per 1 januari 2025

Boek nog dit jaar je vooronderzoek en profiteer van de actieprijzen!

Nu ook op zaterdag mogelijk.

De werking van je ogen

Goed zien is bijna zo vanzelfsprekend dat je er wellicht haast niet bij stilstaat. Tenzij je niet goed ziet. Dan word je er voortdurend aan herinnerd hoe belangrijk goed zicht is. Wellicht draag je een bril of lenzen of overweeg je je ogen te laten laseren? In zo’n geval wil je vast meer weten over de werking van een gezond oog. Daarover hier meer.

Anatomie van de ogen

Ogen zijn geëvolueerd uit een concentratie van lichtgevoelige cellen. De ogen van een mens zijn natuurlijk veel complexer dan dat. Ogen zijn bolvormig. Omdat ze in de schedel liggen, zien we maar een beperkt deel ervan. Het deel van de ogen dat we zien bestaat vooral uit het hoornvlies, de lens en het regenboogvlies. Dat laatste wordt doorgaans de iris genoemd en is het deel dat het oog zijn kleur geeft. Wanneer we het hebben over de kleur van iemands ogen, dan bedoelen we daarmee de kleur van de iris.

Het hoornvlies is het buitenste, flinterdunne laagje van het oog. Omdat het hoornvlies volledig doorzichtig is, zien we het niet in letterlijke zin. Achter het hoornvlies bevindt zich de iris en daaronder de lens. De oogbol is gevuld met vocht. Aan de binnenzijde hiervan bevindt zich het netvlies.

Hoe werkt een oog?

Natuurlijk is het interessant te weten hoe de anatomie van het oog werkt. Uit welke delen een oog bestaat. Maar nog veel interessanter is te weten hoe het oog dan precies werkt. Hoe werken al deze weefsels en onderdelen samen om je jouw zicht te geven?

De pupil is feitelijk een opening in het oog, waarachter zich de lens bevindt. Licht valt, via je pupil, door de lens op het netvlies aan de binnenkant van je ogen. Net als een kunstmatige lens heeft jouw natuurlijke lens een bepaalde dikte, die de sterke bepaald. Normaal gesproken is deze dikte precies goed om het licht haarscherp op je netvlies aan de achterkant van het oog te projecteren. Heb je een bril of lenzen? Dan sluit de dikte van jouw natuurlijke lens niet goed aan op de afstand tussen de lens en het netvlies. Het beeld wordt dan ofwel voor ofwel achter het netvlies geprojecteerd.

Bij een perfect werkend oog is dat natuurlijk niet het geval. Hier wordt het beeld haarscherp op het netvlies geprojecteerd. Maar wel omgedraaid. Je ogen zien in beginsel alles ondersteboven. Het zijn je hersenen die het beeld omdraaien, waardoor je uiteindelijk goed ziet.

Populaire pagina's
Patiëntwaarderingen
Aangesloten bij
Contactgegevens
Back To Top