Alles over droge ogen
Droge ogen kunnen erg vervelend zijn en in sommige gevallen zelfs schadelijk. Het hoornvlies en het bindvlies van de ogen kunnen hierdoor beschadigd raken. Kortom heb je last van droge ogen dan is een behandeling en oplossing zeer wenselijk.
Op deze pagina vertellen we je alles over droge ogen zodat je daar zelf, of samen met een van onze gespecialiseerde oogartsen, een oplossing voor kunt vinden. Dus wat zijn droge ogen eigenlijk? Hoe herken je ze, hoe krijg je ze? Welke behandelmethoden zijn er tegen droge ogen en oogleden. Hier zetten we alles netjes op een rij.
Wat zijn droge ogen?
Droge ogen krijg je als er te weinig traanvocht in de ogen zit. Of wanneer het traanvocht niet zo goed werkt waardoor het bijvoorbeeld wat sneller verdampt. Hier krijg je droge ogen van. Droge ogen lijken misschien niet zo erg maar iedereen die er last van heeft weet beter én in sommige situaties kan het zelfs het hoorn- en bindvlies beschadigen. Het hoornvlies is overigens het doorzichtige deel van het oog. Het hoornvlies beschermt de iris en de pupil. Het bindvlies is een dun slijmerig laagje dat het oogwit en de binnenkant van de oogleden bedekt.
Wat is de oorzaak van droge ogen?
Er zijn behoorlijk wat oorzaken en redenen waardoor je last kunt krijgen van droge ogen. Misschien heb je van nature wel minder traanvocht of verdampt je traanvocht sneller dan bij andere mensen. Vaak zijn er meerdere redenen waarom droge ogen ontstaan en kun je niet één element aanduiden als dé reden. De twee belangrijkste oorzaken van droge ogen zijn;
-
Oorzaak 1 | je ogen maken minder traanvocht aan
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je traanklieren minder traanvocht aanmaken. Om te beginnen kan het gewoon een natuurlijke aanleg zijn. Maar ook een ziekte als diabetes of artritis kan aan de basis liggen. Verder kunnen medicijnen, oogdruppels of een laserbehandeling van de ogen ook een trigger vormen. Tot slot heeft ouderdom ook vaak een effect op de productie van traanvocht.
-
Oorzaak 2 | je traanvocht verdampt sneller
Bijna iedereen heeft te maken met mogelijke oorzaken waardoor traanvocht mogelijk sneller kan verdampen dan goed is voor je ogen; ouderdom, een ontsteking, het dragen van contactlenzen, te veel beeldschermwerk, tocht, rook en bepaalde afwijkingen. Ze kunnen stuk voor stuk zorgen voor droge ogen.
Droge ogen na een LASEK behandeling
Het is normaal en wordt verwacht dat tijdens het maken van het flapje een bepaald aantal hoornvlieszenuwen tijdelijk wordt beschadigd. Dit betekent dat gedurende enige tijd na uw LASEK-procedure de normale zenuwimpulsen die de traanklier gewoonlijk vertellen om tranen te produceren, worden onderbroken, wat tot droge ogen kan leiden. Dit is een normaal en te verwachten deel van het genezingsproces na LASEK. Elke LASEK-patiënt moet smeer- en bevochtigingsdruppels gebruiken na hun procedure. In bijna alle gevallen verdwijnen droge ogen symptomen binnen een paar maanden – en soms al binnen een paar weken.
Belangrijke oorzaak l Het Syndroom van Sjögren
Het Syndroom van Sjögren is een auto-immuunziekte die vaak zorgt voor droge ogen. Het afweersysteem dat bacteriën en virussen moet opruimen functioneert niet goed. Hierdoor ontstaan ontstekingen. Genezen is niet mogelijk en bijna alle patiënten hebben minder goed presterende traan- en speekselklieren. Droge ogen zijn dan ook een veel voorkomend gevolg. De ziekt is overigen vernoemd naar een Zweedse oogarts.
Een specifieke test om de ziekte aan te tonen is er niet. De arts baseert zich op een gesprek, een lichamelijk onderzoek, een bloedonderzoek en een onderzoek naar je traan- en speekselklieren.
Wat zijn typische klachten bij droge ogen?
Heel wat mensen met droge ogen hebben echt wel last van de ogen. Wij zetten een aantal typische klachten op een rijtje:
-
Tranende ogen
Waterige en overdreven tranende ogen, zijn een typisch verschijnsel van droge ogen. Vaak komen tranende ogen ook bij ouderen voor. Dit komt door overproductie van de traanklieren door de droge ogen.
-
Prikkende ogen
Droge ogen geven vaak een drukkend, branderig gevoel. Ze prikken. Het leunt aan tegen pijn.
-
Geïrriteerde ogen
Oogirritatie is erg lastig. Een geïrriteerd oog geeft vaak een schurend, branderig gevoel en vaak zien je ogen ook rood van de irritatie. Dat laatste kan ook goed komen door dat je niet kunt stoppen in je ogen te wrijven.
-
Jeukende ogen
Ogen die jeuken zetten aan tot wrijven, wat de situatie vaak enkel maar erger maakt.
-
Branderige ogen
Een brandend gevoel zorgt voor irritatie en heeft vaak rode ogen tot gevolg. Veelvuldig wrijven kan tot ontstoken ogen leiden.
-
Verstopte traanbuis
Functioneert je traanbuis niet meer goed of is deze verstopt geraakt, dan komt het vocht niet meer goed bij het oog. Op die manier krijg je droge ogen met alle gevolgen vandien. Ook een ontstoken traanbuis kan dezelfde gevolgen hebben.
-
Plakkerige ogen
Droge ogen hebben de neiging om ‘s nachts te gaan kleven, waardoor ze plakkerig worden. Meestal wordt je dan ‘s ochtends wakker met de korstjes rondom de ogen. Plakkerige ogen kunnen wijzen op een infectie.
-
Rode ogen
Droge ogen geven een irritant gevoel en door het wrijven ontstaan al snel rode ogen. Rode ogen wijzen vaak op een irritatie van het slijmvlies, een typisch gevolg van droge ogen.
-
Vermoeide ogen
Het gevoel dat je oogleden zwaar wegen en je moeite moet doen om ze open te houden. Vermoeide ogen kan je krijgen door veel beeldschermwerk, want hier drogen je ogen van uit.
-
Ooglidontsteking
Bij een ooglidontsteking zijn de haarzakjes en talgkliertjes in de ooglidrand ontstoken. Dit kan acuut zijn of chronisch. Een ander woord voor ooglidontsteking is blefaritis. Deze ontsteking komt geregeld voor in combinatie met droge ogen.
Bijna al deze symptomen die kunnen voorkomen als je last hebt van droge ogen. Wist je trouwens dat de kans op ontstekingen een stuk groter is als je last hebt van droge ogen? Ongeveer bij 10% van de bevolking komen droge ogen voor, dus echt uitzonderlijk is het niet.
En er is zoveel tegen te doen! In veel gevallen zelf, en in bijna alle andere gevallen samen met een oogarts.
Wat is traanvocht en hoe werkt het?
De afscheiding van traanklieren noemen we het traanvocht. Dit vocht voorkomt uitdroging en beschadiging van de ogen. De talgkliertjes aan de oogranden houden het traanvocht vettig, waardoor dit beter op het oog blijft liggen. Hier blijven je ogen vochtig van, waardoor ze niet uitdrogen. Knipperen zorgt voor de verspreiding van het traanvocht.
Hoe kunnen droge ogen behandeld worden?
De klachten verminderen kan maar genezen is geen garantie. Toch zijn er enkele behandelingsmogelijkheden die we graag voor je onder elkaar zetten. Allemaal eenvoudige ingrepen en behandelingen, de meesten worden gewoon vergoed door de zorgverzekeraar.
-
Oogdruppels
Veel behandelingen starten met oogdruppels. Kunsttranen zijn er in overvloed en de juiste vinden is niet altijd evident. Vaak is het zoeken tot je oogdruppels vindt die werken.
-
Ooglidhygiëne
Warme kompressen kunnen helpen om de oogleden schoon te houden. Ook een reinigingswatje gedrenkt in blefasol kan wonderen doen.
-
Warme kompressen
Warme kompressen kunnen helpen om de oogleden schoon te houden. Ook een reinigingswatje gedrenkt in blefasol kan wonderen doen.
-
Medicatie
Er zijn een aantal medicijnen op de markt tegen droge ogen. Medicatie is een optie, maar ook dit zal niet bij iedereen werken.
-
Punctumpluggen
Een punctumplug kun je vergelijken met een stop in een wastafel. Als je in je onderste traanpunt een klein stopje stopt, kan de traan langer in het oog blijven. De punctumplug is een langzaam oplossend staafje. De behandeling moet derhalve ongeveer 2x per jaar worden herhaald. Vaak blijkt dit een zeer effectieve methode.
-
Intense Pulsed Light
Deze behandeling komt over van de dermatologie. Deze behandeling die wordt ingezet tegen rosacea blijkt ook efficiënt tegen droge ogen. De meibomklieren gaan vaak beter functioneren na enkele behandelingen.
-
Blephex
Deze behandeling werkt zeer goed tegen blepharitis. Combineren met andere behandelingen is mogelijk.
Tarieven droge ogen behandeling
Intake
IPL behandeling (3x)
Punctumpluggen
Redenen van een minder goede traanproductie en droge ogen?
De oorzaak van droge ogen is zoals eerder aangehaald een gebrek aan traanvocht of een matige kwaliteit. Vaak komen beide voor dus een onderscheid valt moeilijk te maken. De meest voorkomende oorzaken van droge ogen zijn:
De belangrijkste voordelen van lensimplantaten op een rij:
Dit kan te wijten zijn aan:
-
Onvoldoende productie van de buitenste olie-achtige laag.
Talgkliertjes die te weinig vet afscheiden kunnen de oorzaak vormen van droge ogen. Hierdoor gaat het water immers sneller verdampen. Dit kan liggen aan een chronische aandoening, de leeftijd,; het dragen van contactlenzen of een ooglidafwijking.
-
Te weinig productie van de binnenste slijmlaag
Wordt er te weinig slijm geproduceerd door de slijmbekercellen dan blijft de traanfilm te weinig kleven aan het hoornvlies. Een vitamine A gebrek of bepaalde ziekten kunnen hiertoe leiden.
-
Externe factoren
Airconditioning, centrale verwarming, fietsen in de wind: het zijn allemaal redenen waardoor de traanfilm sneller opdroogt. Hierdoor ontstaan droge plekken en raakt het traanoppervlak beschadigd. Tranende ogen kunnen het gevolg zijn. Veelvuldig computerwerk en lezen zorgen ook voor uitdroging.
-
Ooglidafwijkingen
Functioneert je ooglid niet goed door een verlamming, dan zal je oog sneller uitdrogen. Hierdoor wordt het traanlaagje immers niet goed meer verdeeld.
-
Te weinig knipperen
Knipperen verdeelt het traanvocht over het hoornvlies. Knipper je te weinig dan gaat dit uitdrogen. Vaak gaat dit gepaard met lezen en computerwerk.
Oogziekten liggen hier meestal aan de basis. Het gaat om:
-
Aandoening van de traanklier
Ontstekingen kunnen deze klier aantasten. Maar ook gezwellen en bestralingen kunnen hiervoor zorgen.
-
Een afweerreactie
Dit noemt men het Syndroom van Sjögren. Hier komen we later nog op terug.
-
Hormonale veranderingen
Vrouwen in de overgang of wanneer de hormoonhuishouding ontregeld is.
Veelgestelde vragen over droge ogen
Wat kun je zelf doen tegen droge ogen?
Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die in hooggelegen gebieden of smogsteden wonen het grootste risico lopen om chronisch droge ogen te ontwikkelen. Maar of je nu in een grootstedelijk gebied woont of om andere redenen droge ogen hebt, hier zijn 6 manieren om droge-ogen-symptomen te verminderen:
- Zet een luchtbevochtiger in je huis, met name in je slaapkamer. Als je de lucht bevochtigd houdt, kun je je ogen gezond en vochtig houden.
- Vermijd elke vorm van rook, met een bijzondere nadruk op sigaretten. Sigarettenrook bevat honderden schadelijke chemicaliën, die allemaal de symptomen van droge ogen kunnen verergeren of zelfs kunnen veroorzaken.
- Geef je ogen een pauze. We brengen onze hele dag door met het staren naar een computer- of telefoonscherm – en al die tijd dat we niet knipperen, kunnen de ogen echt uitdrogen. Neem om de 30 minuten een paar minuten pauze om te knipperen, zodat je ogen gehydrateerd blijven.
- Gebruik kunstmatige tranen wanneer je symptomen merkbaar worden. In sommige gevallen kun je zelfs op recept verkrijgbare kunstmatige tranen krijgen om de ogen te smeren.
- Neem omega-3-vetzuur supplementen; d.w.z. visolie. Studies hebben aangetoond dat visolie supplementen de symptomen van droge ogen kunnen helpen minimaliseren.
- Gebruik een luchtfilter in je huis om allergenen en andere irriterende stoffen die het droge oog slechter kunnen maken, te verwijderen.
Heb je vaak last van ontstoken ogen, maak dan geregeld je ooglidranden schoon. Ook bepaalde medicijnen kunnen voor droge ogen zorgen. Heb je hier last van, bespreek dit dan met je huisarts.
Zijn er ook medicijnen voor droge ogen?
Kunsttranen kunnen een oplossing bieden. Hiervoor heb je wel een voorschrift nodig van je arts. Ook een oogzalf kan vaak voor wat extra vocht zorgen.
Welke onderzoeken kun je ondergaan bij last van droge ogen?
Je hoeft je niet zomaar bij droge ogen neer te leggen. Als je je bij onze oogartsen meldt met klachten over droge ogen gaan we een gedegen onderzoek doen en zoeken naar een oplossing of behandeling. De volgende onderzoeken zijn mogelijk.
- Meten van stabiliteit van traanfilm
Hier wordt de tijd totdat de traanfilm breekt gemeten. Dit gebeurt door kleurstof toe te voegen aan het traanvocht. - Speetlamponderzoek
De oogarts bekijkt de traanfilm en checkt het hoornvlies op uitdroging. - Schirmer test
Een strookje filtreerpapier wordt tegen de rand van het ooglid gehouden. Op deze manier kan de hoeveelheid traanvocht bekeken worden. - Lysozymtest
Dit eiwit komt voor in het traanvocht. Hiermee kan de kwaliteit van het traanvocht getest worden. - ANEL proef
Hierbij wordt getest hoe goed traanbuisjes vocht doorlaten.